2014. február 13., csütörtök

Valentin napi könyvajánló - romantikusoknak, és nem romantikusoknak

Mivel holnap itt a Valentin nap, és úgy sejtem, sokan égnek lázban a szerelemtől, és hasonlók, gondoltam összeszedek pár könyvet azoknak, akik a holnapi napjukat a romantikának szentelik, és olyanoknak is, akik már csak azért is tiltakoznak ez ellen a nap ellen, és szívesen olvasnának valami antiromantikus könyvet. :-) (A címekre kattintva elolvashatjátok a véleményem a könyvekről)




Romantikusoknak...

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók
Fülszöveg: Anna nagy várakozással tekint végzős évének kezdete elé atlantai középiskolájában, ahol van egy remek munkája, egy hűséges legjobb barátnője, és egy alakulófélben levő, ígéretesnek tűnő kapcsolata. Így aztán eléggé elkeseredik amiatt, hogy Párizsba kell költöznie egy bentlakásos iskolába – egészen addig, amíg ott nem találkozik Étienne St. Clairrel, aki okos, sármos, gyönyörű, szóval tökéletes… lenne, ha nem volna foglalt. De a Fények Városában a vágyak valahogy mindig utat törnek maguknak. Vajon a szerelmes majdnem-ek éve a hőn óhajtott francia csókkal ér véget?

Oké szóval Párizs, Eiffel-torony, francia mozik, és Étienne St. Clair.  Kell ennél több?
Ha valami igazán aranyos romantikus könyvre vágytok, akkor ezt mindenképpen vegyétek a kezetekbe, ebben a könyvben szerintem nem lehet csalódni. Esetleg ajándéknak is tökéletes.



Jamie McGuirre: Veszedelmes/Gyönyörű sorscsapás 

A másik könyvek, amik gyakorlatilag csöpögnek a romantikától, de egy cseppet sem idegesítő módon, sőt...És bár én a Veszedelmes sorscsapást jobban ajánlom, nekem sokkal jobban tetszett, ha valaki mégis a lány szemszögéből íródott könyveket szereti jobban, vegye nyugodtan a kezébe.
Fülszöveg: Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében – azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik a legjobb barátjával, Americával a főiskolára, az új élet felé vezető útja gyorsan megváltozik.
Travis izmos testét tetoválások borítják, tipikus laza srác, azt testesíti meg, amire Abbynek szüksége van – és amit szeretne elkerülni. Abby távolságtartása felkelti a kíváncsiságát, és cselhez folyamodik egy egyszerű fogadás segítségével: ha ő veszít, önmegtartóztató marad egy hónapig, ha Abby marad alul a játszmában, Travisnél fog lakni ugyanennyi ideig. Travis nem is sejti, hogy a párjával hozta össze a sors, akármelyikük is nyer.



Julie James: A hamis partner
Mert ki ne szeretné a a krimivel átszőtt romantikát?   Egy pörgős, gyorsan olvasható, ízig vérig romantikus könyv, megspékelve egy kis krimi szállal meg akcióval, humorral, szerethető karakterekkel és remek stílussal.
Fülszöveg:
A SORS KÉT ELLENSÉGET EGYMÁS KARJAIBA SODOR.
Cameron Lynde helyettes államügyész a sok ezer chicagói szállodai szoba közül pont azt az egyet választja ki, amelyiknek a szomszédságában egy házasságtörő politikus heves szerelmi hancúrozása halállal végződik. Az ügyet Jack Pallas FBI-ügynökre osztják ki, aki még mindig Cameront okolja azért, hogy három évvel korábban csaknem derékba tört a karrierje…





Sherry Gammon: Szerethetetlen
Bizonyára sokan meglepődnek, hogy miért tettem ide egy látszólag komor könyvet, de a véleményemben már kifejtettem, hogy mi ennek az oka. Érdemes. 
Fülszöveg: A tizenhét éves Maggie Brown kiugró arccsontjával és karikás szemével a kábítószeres modellek mintapéldánya lehetne. Maggie problémáját azonban nem a drogok, hanem az anyja jelenti. A lány ráadásul egyre jobban belegabalyodik Seth Prescottba, az új srácba a suliban, és attól fél, hogy a fiú is cserben fogja hagyni, mint mindenki más. Seth Prescott a rendőrség beépített embereként került a Port Fare High iskolába, de munkája dacára beleszeret Maggie-be. Miközben Seth azon fáradozik, hogy a New York állambeli Port Fare-t megszálló szadista drogdílereket kifüstölje a kisvárosból, a hajsza halálosra fordul, és Maggie élete is veszélybe kerül. Seth és Maggie önmagukat is megismerik humorral tarkított, összetört szívekkel övezett, romantikus útjukon, és eközben a világuk mindörökre megváltozik.





És akkor következzenek az "antiromantikus" könyvek. Figyelem! Minimális, árnyalatnyi romantikus szál előfordulhat!

Kristin Cashore: Graceling-A garabonc Izgalmas, fordulatos, utazgatós fantasy, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Felvillan benne a halvány romantikus szál, de annak is fontos szerepe van a történetben. :)
Fülszöveg: Katsa, a garabonc Úrnő, egyike azoknak a ritka és fura szerzeteknek, akik különös képességgel születtek. Az ő rendkívüli tehetsége a küzdelemben, a halálosztásban mutatkozott meg; nyolc éves kora óta tudja, hogy akár puszta kézzel is képes embert ölni. A király unokahúgaként kiváltságos életet élhetne, de garabonciája miatt kénytelen a király erőszakos megbízásait teljesíteni.
Amikor találkozik a szintén garabonciás harcos Pongor herceggel, Katsa még nem sejti, hogy élete fordulóponthoz ért.
Nem számít arra, hogy Pongor a barátja lesz.
Nem számít arra, hogy megtudja az igazságot a saját garabonciájáról – a legkevésbé pedig arra, hogy egy távoli földön lappangó, rettenetes titok közelébe kerül… 






 Karen Marie Moning: Keserű ébredés
 Nyomozós, kissé sötét és komor hangulatú, izgalmas és titokzatos fantasy, nagyon tudom ajánlani. Gyakorlatilag a romantikus szál nuku, és valószínűleg nem is ez fogja érdekelni az olvasót a könyv bújása közben. :) Hamarosan várható egy vélemény a könyvről.

Fülszöveg:  MacKayla Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta.












Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Valószínűleg kevés olyan személy van, aki már ne olvasta volna ezeket a könyveket (bár a sorozat második harmadik része még nekem is hátra van). A lényeg, hogy romantikus szál nincs, és remekül lehet vele tiltakozni a szívecske özön ellen. :-) Nem beszélve arról, hogy zseniális könyvnek tartom.

Fülszöveg: Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.






Sarwat Chadda: Az ördög csókja
Ne tévesszen meg senkit a cím, ez egy kifejezetten harcolós, csatázós, verekedős, és kissé véres könyv. Ennek ellenére mégis tudom ajánlani, még azoknak is, akik amúgy ilyen csöpögős, nyáltenger könyvek rajongói, mint én, mert olyanfajta érzelmek, és igazságok vannak benne, amiket érdemes megélni. Felvillan benne egy halvány romantikus szál, de egyáltalán nem koncentrál erre a könyv, ráadásul romantika szempontjából érződik, hogy férfi írója van a könyvnek. :)
Fülszöveg:
A rozsdás lánc megcsikordult, ahogy a fiú, őt figyelve előre-hátra hintázott. Talán nem ő az. Lehet, hogy csak egy hétköznapi gyerek. Talán nem kell megölnöm. Billi SanGreal Próbája. Az utolsó teszt a beavatása előtt. De nem erre számított. Nem arra, hogy egy kissrácot kell megölnie. Billi sorsa, hogy kövesse apját a Rendbe, és megóvja az embereket az Istentelenektől. A több ezer gonosz, megkínzott lélektől, amelyek az emberiséget tekintik prédájuknak. Billi tizenöt éves. Brutális harcból és halálos csatákból álló életre vágyik? Vagy kísértés fenyegeti, hogy rossz útra vigye?






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése