2015. február 26., csütörtök

Abbi Glines: Te vagy nekem a levegő (Sea Breeze I.)

A tengerparti kisvárosban, Sea Breeze-ben Sadie felfedezi, hogy a szenvedélynek semmi sem állhat az útjába. Felkavaró olvasmány a bestsellereiről híres Abbi Glinestól. Sadie White a nyári szünetben a tengerparton dolgozik, de nem holmi strandőrként. Mivel a mamája terhes, és nem hajlandó dolgozni, ezért helyette Sadie lesz az egyik közeli szigeten nyaraló gazdag család házvezetőnője. Amikor a család megérkezik a nyári vakációra, Sadie döbbenten látja, hogy a tulajdonos nem más, mint Jax Stone, a világ egyik legismertebb ifjú rockere. Ha Sadie egy mindennapi lány lenne – ha nem azzal telne az élete, hogy gondját viseli az anyjának, és rendben tartja az otthonukat –, akkor talán feldobná, hogy egy rocksztárnak dolgozhat. De nem ez a helyzet. Sadie-t nem izgatja a hírnév, ám Jax mégis vonzódik hozzá. A lány lenyűgözi, de a fiú küzd a vonzalom ellen. Jax világában a kapcsolatok nem működnek, és minél jobban kívánja Sadie-t, annál erősebb a meggyőződése, hogy a lány többet érdemelne. A nyár végére Jax rájön, Sadie nélkül lélegezni sem képes. Vajon a szerelem legyőzi a két világ közt tátongó szakadékot?

Könyv adatai:
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 264 oldal
Eredeti cím: Breathe
Fordította: Margitta Nóra





A Vincent fiúk sorozat óta szeretem Abbi Glines könyveit, és természetesen már nagyon vártam, hogy újabb történetet olvashassak az írónőtől.
Sadie White, bár csak egy tizenhat éves tini, sokkal érettebb a koránál. Édesanyjával ketten élnek egy apró lakásban, és Sadie tartja el kettejüket...illetve hamarosan már hármójukat, ugyanis Jessica gyermeket vár egy ismeretlen apától. Mikor a lány anyja terhességére hivatkozva közli Sadie-vel, hogy nem hajlandó tovább dolgozni házvezetőnőként a gazdag Stone - házban, elküldi maga helyett a lányt. Sadie itt ismerkedik össze Jax Stone-al, a híres rocksztárral, akinek bár először a lány ellenáll, mégis egymásba szeretnek. Jaxet elbűvöli a lány tisztasága, szorgalma és kitartása, és legfőképp az, hogy nem ugrik rögtön a nyakába, mint a legtöbb rajongó. Sadie nem is sejti, mennyire megváltozik az élete: szerelmes lesz, barátra lel a jóképű Marcus személyében, és olyan emberek veszik körül, akik gondoskodnak róla, ellentétben az anyjával. Azonban Jax és Sadie kapcsolata nem maradhat örökké titokban, hiszen Jax egy rocksztár, és a hírnév nem csak a csillogásból áll...
Azt hiszem, mindannyian olvastunk már olyan történeteket, amelyek arra a sablonra épülnek, miszerint a gazdag srác észreveszi a szegény, szépségével nem tisztában lévő lányt, és halálosan egymásba szeretnek. Olyan történeteket, amelyekben mindenki helyes vagy gyönyörű, és noha a mi valónkban játszódnak, tudjuk jól, egyszerűen ez nem reális, nincs ilyen. Ez is egy abszolút ilyen történet.
Jax&Sadie
Talán ezért is ért engem egy picurka csalódás a könyv olvasása után. Akaratlanul is összehasonlítottam ezt a regényt Glines másik két, magyarul megjelent könyvével, és egetrengetően nagy különbség van a két történet között, mind a történetek kidolgozottságában, legfőképp a szereplőket illetően.
A könyvnek igazából nincsen nagy cselekménye, inkább a karakterekre akarja helyezni a hangsúlyt. Ha történik is valami, az nem az izgalmat szolgáltatja, hanem inkább a szereplőket próbálja nekünk még jobban bemutatni. Félreértés ne essék, imádom a karakterközpontú regényeket. Ilyen volt a Nyugalom tengere is, ami máig az egyik (ha nem a) legnagyobb kedvenc könyvem.
És nem is lenne itt semmi probléma, ha az írónő vette volna a fáradtságot, és rendesen kidolgozza a szereplőket. A karaktereknek kellett volna adniuk a történet mozgatórugóját, de a kidolgozatlanságnak, az egysíkúságnak köszönhetően magát a regényt is az előbb felsorolt jelzőkkel tudnám illetni. A főhősnőnk Sadie, egy gyönyörű lány, aki természetesen nincsen ezzel tisztában. Az mindegy, hogy minden közelében megforduló hím gyakorlatilag csorgatja a nyálát utána, neki ez valahogy elkerüli a figyelmét. Emellett persze kedves, segítőkész és kitartó. Ennyi. Jax pedig....hm. Ő egy helyes rocksztár srác, aki imádja Sadie-t és...Ja, nincs több tulajdonsága. Oh, meg persze igazi jószívű fiú, aki imádja a rajongóit, és ingyen autogramot osztogat gyerekeknek. Mondjátok nekem, hogy nem csak én rázom a fejem erre! És nem csak azért, mert Jaxben is csak ennyi van, hanem mert ILYEN SZTÁR EGYSZERŰEN NINCS. Pont.
Jax a gitárral
Tehát a két főszereplő egysíkúságának köszönhetően, szintén egy elég egysíkú (nekem meg a szóhasználatom kezd egysíkúvá válni:D) szerelmi szál van köztük, pedig ez amúgy egy romantikus regény lenne, vagy mi. Oké, azért néhány helyen jól kihasználta az írónő a szereplők helyzetét, hallgassátok meg Jax Sadie-nek írt dalát itt! :-)
De a másik két Glines könyvben talán pont azt szerettem a legjobban, hogy amellett, hogy romantikusak voltak, igazi szenvedélyes, izgalmas szerelmi szálak húzódtak bennük. Ez a regény pedig egy lapos, néhol már-már unalmas romantikus könyv, semmi több. Az egyetlen személy, aki talán visz egy kis életet a regénybe és a szerelmi szálba, az Marcus. Sadie rá csak barátként tekint, a srác viszont fülig szerelmes a lányba. Sajnos az írónő keveset foglalkozik Marcusszal, pedig a srácban igazán megvan a potenciál. Sebaj, a sorozat következő kötetét, a Because of Low-t már tervezi kiadni a kiadó. Elképesztő kíváncsi leszek arra, hogy emelkedik-e a sorozat színvonala, vagy végig megmarad ezen a lapos lagymatagságon, mint amilyen most volt.
Valamennyi tanulságot igazából igyekezett belecsempészni az írónő, Sadie élete, anyja által ugyebár, valamint a sztárság árnyoldalai is terítékre kerülnek. Merjünk segítséget kérni, ha már úgy érezzük, nem bírjuk, és ne legyünk olyan anyák, mint amilyen Jessica... Sokat elmondott számomra a regényben, hogy Sadie sokszor a keresztnevén szólítja az édesanyját, és inkább beszélgetnek úgy, mint két nővér. Elég szomorú, de sajnos tényleg vannak ilyen magukat anyának nevező nők is...
Összességében azt hiszem, ha van fiatalabb, mondjuk tíz-tizenkét éves lány gyermeketek/rokonotok/ismerősötök, és szeret olvasni, nekik tökéletesen megfelelő lehet ez a regény.:-) Tulajdonképpen aranyos kis olvasmány, de úgy érzem, nekem ez már kevés ahhoz, hogy szórakoztatni tudjon, pedig arra szánták. Talán a következő rész.

Összefoglaló értékelés
Borító 5/4 - Értem, mit akartak a gitárral, de egyrészt túl egyszerű, másrészt túl komor ehhez a történethez
Karakterek 5/2 - Egysíkúak, kidolgozatlanok, unalmasak. Talán Marcusban látni némi életet.
Cselekmény 5/3 - A regénynek nincsen nagy cselekménye, a karakterekre akar összpontosítani és a romantikus szálra. Kár, hogy nem sikerült.
Stílus 5/3 - Ennél azért jobbat tud Abbi Glines...
Összességében 5/3 - Olvastam már ennél rosszabbat is, de az írónő előző könyveihez képest nagyon nem tetszett....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése