2017. január 1., vasárnap

Leiner Laura: Nélküled (Bexi IV.)


Bexi és Nagy Márk története sosem volt egyszerű. Az, hogy Márk leütötte Beki exét egy tévéműsor kellős közepén, nem sokat segített a kapcsolatukon, sőt. Vajon lehet újra Berk, esetleg Márxi, vagy a Fogd be Aszád tagjai újabb vicces párneveken törhetik a fejüket? És hogyan fog hatni mindez Körte, Evelin és Aszádék, Anti és a trágár csellista jól összeszokott csapatára? Van helye köztük újabb embereknek is, vagy végleg széthull a társaságuk?








Könyv adatai:
Kiadó: L&L
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 448 oldal
Eredeti cím: -
Fordította: -
ISBN: 9786158031233







El sem hiszem, hogy már elérkeztünk a Bexi negyedik részéhez. A könyvek kötetről kötetre egyre jobbak, a sorozat és az írónő népszerűsége pedig töretlen. A Nélküled pedig jócskán megugrotta –az eddigi tapasztalatok alapján – a tőle és a sorozattól elvárt szintet is. A tavalyi évet is egy Leiner Laura könyvvel indítottam a blogon, tartsuk hát meg ezt a jó szokást 2017 elején is! :-)
A történet szerint Beki maga mögött hagyta Nagy Márkot, a CsaSz forgatás utáni történteket a lány nem bírta lenyelni. Az összeszokott csapat sem gyűlik már össze úgy, ahogyan régen. Rebeka közben igyekszik túllépni a történteken, főleg Nagy Márkon. Ez sikeresnek is látszik a kedves és normális Tomi mellett, azonban amikor Beki és Márk újra összekerülnek, a lány választás elé kerül.
Tudom, ezt minden egyes bejegyzés alkalmával kiemelem, de egyszerűen nem tudok elmenni amellett, hogy még mindig mennyire szeretem az írónő stílusát. Tény, hogy a könyvek irodalmi értéke megkérdőjelezhető, az viszont egy percig sem lehet kétséges, hogy nemcsak tinédzserek, hanem felnőttek százezreivel szeretteti meg az írónő az olvasást. A könnyed, letehetetlenül olvasmányos stílus, és a regényekben folyamatosan jelen lévő humor Laura védjegye, és egyben a regényeinek titka is, amellyel garantálja a felhőtlen szórakoztatást.  
Persze nem lehet szó nélkül elmenni a történet és a szereplők mellett sem, hiszen ahhoz, hogy egy könyv jó legyen, elengedhetetlenek a jó karakterek, no és a szépen vezetett cselekményszál sem elhanyagolható szempont.
A Nélküledben az előző részekhez képest óriási fejlődésen mentek keresztül a szereplők. Rebeka végre megtalálta önmagát, és lassan felnő a rárótt terhekhez is. Végre Gerit  úgy, és olyan módon kezeli, ahogy azt már nagyjából a második vagy harmadik könyv óta kellene. Ugyanakkor legbelül megmarad egy átlagos, jószívű tininek, akivel nagyon sok lány vagy akár fiú is képes lehet azonosulni. A mellékszereplők továbbra is nagyon szórakoztatóak és szerethetőek. Kicsit eltúlzottak és a néhol nagyon sarkított tulajdonságokkal rendelkeznek, itt számomra ez mégsem volt zavaró, mert szórakoztatásra vannak megírva, és arra kiválóak. Az abszolút kedvencem a csapatból Körte, nagyon kedvelem az ő „zord külső-érző szív” személyiségét, Bekinek és tulajdonképpen mindenkinek igazi támasz a könyv során, legyen szó magánéleti vagy lelki problémákról, vagy akár munkaügyről. Az írónő nagyon ért ahhoz, hogyan hozzon össze egy igazi csapatot, egy baráti társaságot, ahová a lelke mélyén kicsit mindenki tartozni szeretne, hacsak nem találta már meg. 
Aki a legnagyobb meglepetést okozta nekem, az nem más, mint Nagy Márk. Észrevettem, hogy az írónő már az előző kötetek során is igyekezett egyfajta mélységgel felruházni a karaktert, de úgy érzem, ez ebben a könyvben forrt ki igazán. Márkot nagyon sok oldaláról megismerhettük már, de még mindig képes meglepni és újat mutatni, és ez nagyon kedvelhető és izgalmas férfi főszereplővé teszi őt. Amellett pedig igazi bravúr, hogy az írónőnek sikerül még az éppen nem idegesítő, hanem szórakoztató egocentrikus személyiségét is megtartani.
Tomi épp annyira zavaró és semmilyen, mint amennyire kell ahhoz, hogy igazán Márknak lehessen szurkolni. Szerintem Tomit meg lehetett volna írni egy sokkal szimpatikusabb szereplőnek is, így túl egyértelmű, hogy mi lesz a végkifejlet. Egy szerelmi háromszöget is lehet jól kivitelezni, kedvelhető szereplőkkel, hogy az olvasónak, sőt, az írónak is nehéz legyen választani. Itt nekem egyértelműen Márk malmára van a víz hajtva, de azért kíváncsi leszek, a Valahol mennyire váltja be a várakozásaimat.  
A cselekmény folyamatosan pörög, az események szépen haladnak, és mindig történik valami érdekes vagy igazán meglepő és váratlan, ami miatt a regény nem válik sehol sem lapossá. Mellette Márk és Beka kapcsolata is izgalmas fordulópontokhoz érkezik.
A zene megjelenését még mindig nagyon szeretem (lévén persze, hogy énekesekről szól a könyv, nehéz is lenne kihagyni) a This Year’s Love nagyon szép dal, ajánlom meghallgatásra.
Ami talán a legkellemesebb csalódásként ért engem a Nélküledben, az a mélység. Nem szeretném szájbarágósan leírni, hogy mi az, mert bár egy téma köré épül a dolog, szerintem mindenkinek mást jelent és mást ad át. Nagyon örülök, hogy a sorozat a szórakoztatás  és a humor mellett ebben is rátalált magára. Az előző kötetekben én inkább az erős izzadtságszagot éreztem ebből a szempontból, de most az írónő nagy hangsúlyt fektetett erre a kérdésre is. Örülök, hogy a Nélküled képes többet nyújtani. Úgy érezem, ez a sorozat most talált igazán önmagára, és nagyon kíváncsi leszek, hogy az elkövetkezendő kötetekben mennyire fogja ezt a szintet tartani.

Értékelés:
Borító: Nekem továbbra is nagyon tetszenek a sorozat borítói, jól passzolnak a könyvekhez.
Karakterek: Pozitív csalódás ért velük kapcsolatban, főleg Beki és Márk mentek keresztül  szép fejlődésen.
Cselekmény: A könyv nem lesz unalmas egy percig sem, mindig történik valami érdekfeszítő
Stílus: Az írónő stílusa valahol utánozhatatlan, nagyon kevés könyv képes úgy szórakoztatni, mint az ővéi.
Összességében 5/5: Hatalmas pozitív csalódás volt ez a regény, a sorozat megtalálta önmagát és végre arra a sínre lépett, ahol már talán két vagy három kötet óta lennie kellene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése