2016. március 5., szombat

Gárdonyi Géza: Ida regénye

A félárva, zárdában nevelkedett Idának az apja, Ó Péter borkereskedő gazdag hozománnyal, hirdetés útján keres férjet: sürgősen szabadulni akar leányától, hogy továbbra is szabados életmódjának hódolhasson. A leendő férjnek életmentő a pénz, hisz tehermentesítheti vele nővére birtokát, s jómagának is alkalma nyílik festői ambíciói megvalósítására. Az esküvő előtt Balogh Csaba és Ó Ida megfogadja egymásnak: üzleti alapú és szigorúan formális házasságukat egy esztendő múltán felbontják…








Könyv adatai: 
Kiadó: Lazi
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 326 oldal
Eredeti cím: -
Fordította: -








Érdekes dolog, amikor egy írót egészen más oldalról ismer meg az ember. Gárdonyi, noha neve összefonódik az Egri csillagokkal, már a sokak által nem kedvelt kötelezőben is megmutatja, milyen zseniális író. Az Ida regénye pedig csak még inkább meggyőzött erről a tényről.
Ida regénye film (1974)
A történet Balogh Csaba, az elszegényedett nemesi házból való festő, és egy gazdag borkereskedő lánya, Ó Ida között kötött érdekházasságról szól. Csabának szüksége van a pénzre, hogy elindulhasson festői pályáján, és segíthessen húgának. Ida apjának, Ó Péternek pedig sürgősen férjhez kell adnia eddig zárdában nevelkedett, szabad szellemű, erős akaratú lányát, hogy ne lábatlankodjon körülötte, és hogy tovább folytathassa szabados életmódját. Így kerül hát össze Ida és Csaba, és rögtön elhagyva Magyarországot, Bécsbe utaznak, egy ottani kis magyar közösségben töltve az időt, miközben ők maguk is egyre inkább összekovácsolódnak.

Ha szeretitek L. M. Montgomery: Anne Shirley sorozatát, akkor ezt a könyvet is imádni fogjátok. Ha pedig még egyik könyvet sem ismeritek, akkor higgyétek el, most eljött az ideje: csodálatos élménnyel fogtok gazdagodni.
Az Ida regénye egy finoman megmunkált remekmű, amelyben az apró részletek egésze adja meg a könyv lényegét; ahol a vonzalom piciny rezdüléseit szinte érezzük a két fél között; ahol hús-vér emberekről olvashatunk, hibákkal és erényekkel és ahol a művészet nem csak említés szintjén jelenik meg, hanem olyan fontos mellékszálát képzi a történetnek, hogy szinte kedvünk támad rácsodálkozni a világra, annak minden gyönyörűségével és romlottságával együtt. Itt egy igazi művész (Gárdonyi) tollán keresztül ismerkedhetünk meg a művészettel, és ez a legcsodálatosabb dolog, ami egy könyvben történhet: ha képviseli magát, és magában az értékeket.
Ida regénye film (1974)
Címszereplőnk, Ida, az egyik legkedvelhetőbb főhősnő, akiről valaha olvastam. Ő az a nő, akit a rideg apácai élet ugyan megedzett, de egy pillanatig sem tudta elnyomni szabad szellemű gondolkodásmódját, romantikus elképzeléseit és őszinte, egyenes természetét. A lány okos, tisztességes és méltóságteljes magatartása nagyon sok mai lánynak lehet példaértékű. Ida engedetlen engedelmessége pedig igazi, finom hölggyé varázsolja.
Csabát már kevéssé tudom ennyire mélyen jellemezni, nem túlzok, ha azt mondom, ez Ida regénye (rendben, ez még nekem is fájt egy kicsit), de ő is egy végtelenül kedvelhető férfikarakter volt számomra. Tetszett a munkája iránt való fáradhatatlan lelkesedése, a tisztességes magatartása, amit Idával szemben tanúsított minden helyzetben, és a húga iránti őszinte szeretete, törődése.
Imádtam minden egyes közös pillanatukat Idával. Gyönyörű íve a kapcsolatuknak a kezdeti ridegség után a baráti viszony, végül házastársi, majd szerelmi kapcsolatuk alakulása. Nincs a könyvben tulajdonképpen egyértelmű, fekete-fehéren leírt romantikus jelenet, ugyanakkor számomra pontosan ez adta meg a könyv romantikáját. Az apró rezdülések egymás felé, elkapott pillantások, finom kézcsókok azok, amitől az a könyv finom eleganciával ugyan, de felejthetetlen és hihetetlenül kedves romantikus történetté válik. Ebben megfér a magyarság kérdése, egy apa-lánya kapcsolat elhidegülése, és a régitől való elszakadás, valamilyen újfajta helyzet kezelésének, felismerésének módja is.
A könyv cselekmény szempontjából inkább lassú lefolyású, ez azért lehet, mert a főszereplőink kapcsolatára nagy hangsúlyt fektet az író. Ennek ellenére a történet mégsem laposodik el soha, az események gyors egymásutánban történnek, ellensúlyozva Ida és Csaba kapcsolatának egész könyvön átívelő fejlődését.
Amikor becsuktam ezt a könyvet, valamiféle jó érzés költözött a lelkembe, talán a remény, hogy ilyen szerelmek tényleg léteznek; és hogy vannak még ilyen csodálatos magyar(!) regények a világon.

Összefoglaló értékelés:
Borító 5/4 – Én a fentebb látható példányt olvastam, annyira nem fogott meg rajta Ida
Karakterek 5/5 – Szerethető, hús-vér főszereplők és kedvelhető mellékszereplők.
Cselekmény 5/5 – A történet ugyan lassú lefolyású, de nagyon intenzív és élettel teli.
Stílus 5/5** - Gárdonyi az egyik kedvenc magyar íróm!
Összességében 5/5 – Az év egyik nagy szerelme ez a könyv! :-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése